Jak vybrat kávovar?

Chcete si konečně dopřát prvotřídní espresso, ale neumíte si vybrat z velkého množství kávovarů, které jsou dnes na trhu k dispozici? Pak by vám snad mohlo pomoci několik rad z naší kuchyně.

Jak vybrat kávovar?

Nečekejte, že radu pro výběr dobrého kávovaru najdete v reklamních spotech televizí. V reklamách jde čistě o marketing a ten nemá nic společného s kvalitou kávovaru ať už z pohledu technického zpracování, tak z pohledu kvality připraveného espressa. To samé se dá bez výhrad říci i o kávě prezentované v reklamách – většinou od stejných značek, jako jsou kávovary.

Základní heslo dnešní doby, dalo by se říct. Kola byznysu se musí protáčet a tak je dnes více produktů, než kdy jindy, zaměřeno na spotřebu. Protože je ale spotřebitel čím dál chytřejší a erudovanější (už mu není jedno, že mu elektronika měsíc po záruce přestane fungovat, chce mít raději značkové věci, apod.) zaměřují se výrobci na jinou strategii a to prodat „hardware“ za lákavou cenu a zisk mít na spotřebním materiálu. To je nám všem dobře známo z byznysu kolem tiskáren, kdy nová tiskárna se startovacími náplněmi stojí často méně, než kompletní sada tonerů do stejné tiskárny.

Proč se o tom rozepisuji? Z mého pohledu je důležité pochopit, co se za chováním firem a jedinců skrývá, a proč dělají to, co dělají.

Tento koncept úspěšně zkopíroval kavárenský byznys s kávou v kapslích, kdy přinesl cenově velmi dostupný kávovar, v porovnání s espresso stroji za zlomek ceny, který umí obsluhovat i malé dítě (málokdy má více než 4 tlačítka) a který připraví standardizovaný kávový nápoj bez jakýchkoli zkušeností s přípravou kávy (bavíme se teď o zkušenostech s espressem).

V porovnání s těmito kávovary je příprava perfektního espressa na kvalitním stroji a mlýnku v podstatě raketovou vědou. Stejně tak příprava kvalitní filtrované kávy je o poznání časově náročnější než zmáčknutí jednoho či dvou tlačítek.

Firmy s touto koncepcí vám tak rádi prodají kávovar za náklady, protože dobře ví, že pak utratíte mnohonásobně více peněz za kapsle, které do jejich stroje budete vkládat. Přičemž samozřejmě z mainstreamových výrobců neexistuje žádný, který by neměl nějaký svůj standard kapslí do kterých dodává svojí kávu.

V případě, že byste chtěli pít kávu jiné značky, budete si muset koupit jiný kávovar.

Pokud si chcete vychutnat pravé espresso jako z kvalitní kavárny, musíte zaměřit svoji pozornost především na technické parametry kávovaru a nikoli na jeho barvu, podsvícení tlačítek, barevné displeje, a další nesmysly, které při přípravě kávy nehrají žádnou roli.

Opravdu kvalitní kávovary jsou bytelné stroje z kvalitních materiálů podobající se spíše strojům z gastro provozu.

To nemusí nutně znamenat, že by měly být ošklivé – jen mají více industriální design a jsou maximálně zaměřeny na ergonomii přípravy kávy a ne na vzhled. Také zabírají o dost více místa, protože profesionální kávovary mají bojler, který zaručuje teplotní stabilitu při výdeji kávy. Kromě toho jsou také pořádně těžké (desítky kg), takže při utahování páky nezvednete za páku celý kávovar do vzduchu.

Kapslové kávovary jsou hrozná věc. Jedno se jim upřít nedá – zcela určitě zvýšili kávovou kulturu a v zemi, kde byl český turek typickou kávou podávanou návštěvám, si dnes můžete dát kávu i u někoho, kdo kávě vůbec nerozumí. Kapslové kávovary jsou jakousi záchranou pro kávomilce, kteří se nemusí bát si na schůzce požádat o kávu, protože pít se to dá, ale žádný zážitek to není.

Kromě tohoto snad jediného pozitiva mají spoustu negativ.

1. kapsle jsou zdroj ohromného odpadu, který není možné rozumně zrecyklovat (kapsle je sice plastová ale má většinou ještě hliníkový přebal nebo víčko, které se následně v kávovaru proděraví). Zatím co u klasického kávovaru potřebujete vodu a kávu a zůstane vám opět kávová emulze a kávový puk, který je skvělým hnojivem a rostliny po něm rostou jako splašené, po kapslovém kávovaru vám zůstane jednorázová kapsle

2. káva z nich je hrozně drahá (při přepočtu na gramy) a s ohledem na to, kolik stojí, je ta káva opravdu špatná.

Cenové rozpětí kávovarů je enormní a platí u ní, že je poměrně špatným rozhodovacím kritériem. Drahý kávovar neznamená kvalitní, stejně tak levný neznamená nekvalitní – jen třeba kávovar dobře technicky zpracovaný, ale se špatnou ergonomií – to vás při přípravě čtyř káv týdně ale nemusí trápit.

Stejně jako u mlýnku na kávu, i zde platí – je lepší koupit starší repasovaný poctivý kávovar než nejnovější model značky, kterou najdete běžně v elektru.