Jak vybrat správný mlýnek?

Výběr správného kávomlýnku může být pro začátečníka dost složitou záležitostí. Synonymem kvalitního mlýnku nemusí být totiž cena, značka ani technické parametry.

Jak vybrat správný mlýnek?

Na toto téma toho bylo napsáno již spousta. Zastávám však názor, že osvěty není nikdy dost, a proto se pouštím do svého pojetí tohoto problému.

Výběr kávomlýnku je často upozaďován a bere se jako něco, co není nutné k přípravě dobré kávy, a na čem je možné šetřit. Sám jsem to tak měl. To je však naprosto kardinální omyl.

Často i u dobrého kávovaru mlýnek chybí a je nahrazován nákupem již namleté kávy, která celou přípravu kávy degraduje.

Mlýnek se bere jen jako nějaké obyčejné příslušenství a to:

  • jako věc co si člověk může dokoupit někdy jindy (později)
  • jako věc, která se kupuje v normálním elektru nebo v supermarketu
  • jako věc, která by měla hezky vypadat na kuchyňské lince
  • jako otravná věc, do které je potřeba vrazit další peníze protože jinak je mi můj nový kávovar k ničemu

Lidé nemají problém koupit si kávovar za 20 – 30.000,- Kč, ale znám několik lidí, kteří si do takového kávovaru pak kupují mletou kávu, protože už nebyli schopni investovat do mlýnku za 7.000,- Kč.

Jenže zatímco pokud máte kvalitní mlýnek na kávu, tak jste schopni uvařit kvalitní a zdravé espresso i na kávovaru za 3.000,- Kč, opačně to nefunguje. Můžete mít prvotřídní espresso kávovar za 100.000,- Kč, ale s mlýnkem za pár stovek vám z něj poteče jen hnědá voda.

Při výběru kávomlýnku byste si nejdříve měli ujasnit, jaký typ přípravy kávy máte nejraději, z čehož vyplyne, jaký typ mlýnku budete potřebovat (jak jemné bude potřeba mletí). Pokud potřebujete mletí na espresso tak se automaticky dostáváte do nejdražší kategorie, pokud si melete kávu na turka, bude Vám stačit ruční dřevěný mlýnek.

Typ pohonu

Mlýnek můžete logicky pohánět ručně (točit kličkou) nebo elektromotorem (strčíte kabel do zásuvky a zmáčknete tlačítko).

Typ pohonu nesouvisí nutně s kvalitou mletí – existují ruční mlýnky, které mohou předčit kvalitou mletí i velmi drahé elektrické mlýnky. Nicméně toto rozhodnutí je většinou jasné a pokud nepotřebujete vařit kávu někde na cestách, nebo bez přístupu elektrické energie, končí vždy verdiktem „elektrický mlýnek“.

Způsob mletí

Existují tříštivé mlýnky, které nejsou pro mletí kávy vhodné – ty jsou dobré na mletí bylinek, máku nebo oříšků. Káva, kterou melete prostřednictvím tříštivého mlýnku není umleta rovnoměrně a zároveň těžko odhadnete jak dlouho má mletí probíhat (držíte tlačítko a čekáte dokud se vám káva nezdá dostatečně jemně namletá). Kávu tím pádem namelete pokaždé jinak.

Nás budou zajímat především mlýnky s mlecími kameny, které se vyskytují jak v ručních, tak v elektrických mlýncích, a jsou buď keramické nebo kovové. Ty se dále dělí na kónické nebo ploché. Materiál a typ mlecích kamenů zde hrají roli především kvůli zahřívání kávy při mletí. Ideální, ale také nejdražší, jsou kónické kameny z keramiky – ty pomelou kávu tzv. „v rukavičkách“ zatímco ploché a kovové kameny mohou kávu při mletí zahřívat, a tím pádem ji poškodit. Pokud ale nebudete připravovat jednu kávu za druhou, tak toto nebezpečí nehrozí. Naopak kónické kameny z keramiky by měly být standardem v kavárně, kde se mlýnek nezastaví.

Šíře nastavení jemnosti mletí

Mechanické odstupňování jemnosti mletí (tedy jednotlivé kroky na mlýnku ve kterých se k sobě mlecí kameny přibližují, či od sebe oddalují) je základním parametrem kávomlýnku.

Zde vždy platí, že pokud se budete rozhodovat mezi dvěma favority, je vždy lepší zvolit mlýnek, který má více možností nastavení hrubosti mletí. Můžete se pak k ideálnímu espressu přibližovat po malých krocích.

U některých kombinací – kávovar/mlýnek/káva může právě onen chybějící půl-stupeň udělat zásadní rozdíl v tom, co vám z páky poteče.

U levných mlýnků (okolo 3.000,- Kč) může být problém právě to, že mlýnek není schopen namlít kávu tak jemně, aby z ní bylo možné uvařit espresso.

Komfort

Komfort u mlýnku spočívá především v možnosti odměřit si jednotlivou dávku kávy. Pokud budeme brát v potaz, že pro přípravu kvalitního espressa musíme zvládnout úspěšně (samozřejmě mimo tampování, obsluhy kávovaru) správnou hrubostí umlít správné množství kávy, pak správné mletí odladíme na prvních šálcích.

Pokud ale nemáme mlýnek s nastavitelnou dávkou mletí, tak mletí provádíme pokaždé tak, že držíme na mlýnku tlačítko a vizuálně odhadujeme kolik kávy jsme umleli do páky. Díky tomu se nám bude stávat, že jednou nameleme 6 gramů, jindy 7 gramů, nebo 9 gramů. Rozdíl 3 gramů již bude na chuti i extrakci určitě znatelný. Je možné, že zrovna váš kávovar bude na přesném množství kávy natolik závislý, že i rozdíl 1 gramu vám znemožní správnou extrakci.

Bez této funkce se lze tedy obejít – lze ji do určité míry chápat jako komfortní (zejména v kavárnách samozřejmě ulehčuje práci, protože během mletí lze dělat jiné činnosti – třeba šlehat mléko), ale také jako funkci, která zabezpečí udržení určitého standardu kvality – šálek espressa z mlýnku, který drží nastavení, bude chutnat stejně v průběhu celého dne.

Kromě toho se mlýnky liší i v takových spíše malichernostech, které ale mohou člověka štvát natolik že bude muset stávající mlýnek prodat a koupit nový:

  • jaký dělá mlýnek randál (tiché mlýnky jsou jen ty ruční)
  • jaký dělá mlýnek nepořádek (existují mlýnky u kterých káva padá všude okolo, jen ne do páky
  • velikost a stabilita mlýnku – narazil jsem na mlýnek, který byl velmi lehký ale měl výkonný a asi nevyvážený motor, protože při mletí jste ho museli držet dvěma rukama, aby neodjel pryč z kuchyňské linky
  • možnosti čištění – kvalitní mlýnek lze rozebrat a celou cestu kudy prochází kávová zrna až po výstup namleté kávy lze vyčistit. U méně kvalitních mlýnků najdete různé plastové západky, které se při pokusu o rozebrání mohou ulomit a zbytky staré kávy mohou časem znehodnotit chuť nové kávy.

Cena

Cenové rozpětí mlýnků je obrovské. Vždy se vyplatí dívat se spíše po výrobcích, které jste dosud určitě neznali – tzn. nic z tradičního elektra, ale spíše po výrobcích které se specializují na výrobu přístrojů pro kavárny. I s ohledem na použité materiály je pak takový mlýnek logicky dražší – nerez, mosaz a kvalitní motor jsou samozřejmě dražší než plast a motor, kterému se rozteče elektronika, když budete potřebovat jednorázově udělat 8 káv za sebou pro větší návštěvu.

Pokud budete ale vybírat z kvalitních „gastro“ značek, pak se vyplatí podívat i na bazary – v nabídce jsou často velmi zajímavé mlýnky s pořizovací cenou třeba i v řádech desítek tisíc za cenu třeba 5 – 8.000,- Kč. S ohledem na to, že takový mlýnek je stavěn na kavárenský provoz, často stačí koupit nové mlecí kameny (vejdete se často bohatě do 1000,- Kč), mlýnek vyčistit a máte exkluzivní stroj, který vás při správné údržbě bude provázet až do důchodového věku.