O nás

Každý nějak začínal. Tady je naše cesta, která začínala kde jinde než u instantní kávy 🙂

Každý nějak začínal. Možná se zhrozíte, ale my jsme svoji kávovou cestu začínali jednoznačně ne kvůli chuti kávy ale kvůli povzbuzení, které nám kofein poskytoval. Byla by lež nepřiznat to. Proto bylo jasnou volbou nasypat do šálku sáček kávy a zalít ho horkou vodou.

Na cukru se v instantních kávách opravdu nešetří. V kombinaci se sušeným mlékem nebo spíše s nějakým aromatem mléka, dokázala při třetím šálku potrápit nepříjemnou pachutí v ústech nejen chuťové pohárky ale i trávicí systém. Museli jsme přejít na něco méně chemického. Jasnou volbou tak byla káva 2v1.

Nedílný obsah kuchyňských linek v mnoha domácnostech a společných kuchyňkách. Díky primitivní a především rychlé přípravě umožňující si navíc udělat kávy pořádný kotel se jednalo o samozřejmou zastávku na naší kávové cestě.

Zajímavé je, že u granulového instantu jsme zůstali nejkratší dobu. Pili jsme klasiku dostupnou v každé večerce – Nescafé a Jacobs.

Při zakládání prvního společného podnikání jsme se potřebovali scházet na neutrální půdě. Jasnou volbou tak především vzhledem k otevírací době byla síť kaváren Coffee Heaven, která nám poskytla zázemí pro naše první nápady.
Pravidelně jsme u nich konzumovali jejich cappuccino a v té době ne zcela běžnou wifi zdarma. Začínala nám tak chutnat trochu jiná káva.

Do firmy jsme si koupili první „espresso mašinu“. Zvolili jsme nižší střední třídu kávovaru, kterou byl nějaký ze základních modelů Krupsu. Začali jsme tak pravidelně pít espresso, které ale mělo nejen objemově ke správnému espressu stále daleko.

V této fázi jsme se stále moc nezabývali kvalitou vstupní suroviny. Prostě jsme tam sypali vždycky něco co jsme sehnali v supermarketu.

K vánocům došlo na koupi prvního pákového kávovaru. Byl to kávovar, který jako první splňoval alespoň přibližně parametry, které by měl mít stroj, který má ambice extrahovat espresso. Nicméně vzhledem k ceně okolo 2.000,- Kč se nejednalo o žádného matadora.

Do páky jsme samozřejmě sypali už namletou kávu u které jsme moc neřešili jak dlouho je v otevřeném sáčku ani co je to za kávu.

Nicméně samotný rituál přípravy kávy nás začínal velmi zajímat. Z nápoje, který měl za úkol zásobovat naše těla kofeinem se najednou stala vášeň se vším všudy.

V mezičase mezi našim pitím nejrůznějších patoků přišlo na trh Lucaffé s výhodnou nabídkou kávovaru na pody a k tomu s obrovským balíkem podů s velmi dobrou kávou. Tento kávovar zvládl připravit už výborné espresso a to čistě, rychle a jednoduše (leč ne úplně ekonomicky), takže se velmi rychle přesunul z domácnosti do naší firmy.

Díky tomu jsme začali pít kvalitní espresso každý den.

Po několika baristických kurzech už nezbývalo než se vydat na dráhu profesionální přípravy bez nějakých kompromisů.

Konečně jsme dospěli k tomu, že bychom si chtěli kávu umlít a mít ji tak čerstvou – než si kupovat již namletou kávu která časem vyčpí. Zároveň jsme chtěli s kávou více experimentovat (zkoušet různá nastavení mlýnku, různou dobu extrakce, a tak dále).

Podařilo se nám tehdy koupit v dané cenové kategorii fantastický kávovar Catler, který má jak dostatečný mlýnek, tak skvělou přípravu espressa a dostatečně silnou trysku na páru pro přípravu pár cappuccin.

Tento kávovar jsme až teprve nedávno prodali. Poměr cena/výkon je výborný, údržba jednoduchá a vše je „all in one“ což je do menších prostor ideální.

Protože jsme oba v mnoha ohledech perfekcionisté, potřebovali jsme něco co by nám umožňovalo dosahovat perfektních výsledků a co by umožňovalo s kávou různě experimentovat, proto jsme po nějaké době zakotvili u poměrně legendárních modelů Rocket Espresso Giotto type V a Rancilio Silvia.

Po celodenním workshopu pražení kávy s italským pražičem jsme do této kávové alchymie chtěli více proniknout. Ještě ten den jsme prozkoumali nabídku pražiček a hned jednu objednali.

Pro začátek jen 300g domácí pražičku Gené Café CBR – 101.

Po první ochutnávce pražení jsme věděli že v tomhle musíme pokračovat.

Brzy nám přestala stačit kapacita malé pražičky. I pokud bychom chtěli pražit kávu jen pro vlastní potřebu, museli bychom u ní prostát hodiny a na zátěž mnoha upražených kil měsíčně nebyla rozhodně určena.

Po prozkoumání trhu s pražičkami a výběrem vhodné technologie – už jsme věděli co potřebujeme a chceme jsme skončili u pražičky Coffee-tech Solar 2kg, kterou jsme si následně modifikovali elektronikou tak, že plně spolupracuje s kávovým softwarem Artisan, který je etalonem na poli pražení kávy.

Díky tomu je každé pražení sledováno a zaznamenáno do nejmenšího detailu. To zejména z toho důvodu, aby mohl být precizní výsledek pražení opakovatelný.

Protože když něco děláme, děláme to na úrovni – v naší výbavě nechybí i profesionální kolorimetr či vlhkoměr kávy.